ECKARTS NOTES. Click here to read more and order!

About the Book “Eckart’s Notes”

Eckart's Notes, about his management philosophy is only available in Dutch. So in order to avoid extreme frustration caused by highly seducing words about a book you cannot read anyway, the remainder of this page is written in Dutch...

Van de achterflap

'een managementboek dat leest als een roman' 

De ondernemer Eckart Wintzen vertelt in Eckart's Notes vol humor en zelfspot over de succesformule, waarmee hij zijn BSO/Origin liet groeien van onverwacht eenmansbedrijf tot ongekende multinational. Een grappig boek, met diepgang. Het staat vol met ideeën en ‘gouden tips' en is geschreven voor iedereen die met management te maken heeft: ondernemers, managers, studenten en docenten, hun thuisfront en natuurlijk ook iedereen die gemanaged wordt.

De 220 pagina's van het opzienbarende boekje zijn ingedeeld in 50 korte en puntige hoofdstukken. Een soort columns, die ook afzonderlijk gelezen kunnen worden. Vanzelfsprekend komt ook de spraakmakende ‘celfilosofie' aan bod, waarmee Eckart zijn eerste onderneming, BSO/Origin, zo succesvol maakte. Eckart's Notes is uitgevoerd als een persoonlijk dagboek, inclusief karakteristiek elastiek en bladwijzerkoord. De ingetogen fullcolour vormgeving geeft een lekker dagboekgevoel. Rustgevend in hectische tijden. Gewoon helemaal Eckartiaans.

Recensies

"Eckart’s Notes is een van de origineelste en amusantste managementboeken die ik de de afgelopen jaren heb gelezen. Met zelfspot, humor, relativeringsvermogen, anekdotes en onconventionele hersenspinsels."
Arne van der Wal, FEM Business (zie ook de gehele recensie) 

"Een kwart eeuw nadat Wintzen zijn medewerkers veel vrijheid gaf, en daar grote successen mee boekte, lijken zijn ideeën via een omweg toch weer heel actueel te worden."
Vincent Dekker, Trouw (zie het gehele artikel 'Wie snel groot wil worden, moet vooral klein blijven')

"Waarom is Eckart een van de zeldzame inspirerende Hollandse entrepreneurs? Omdat hij zijn persoonlijkheid niet heeft laten aanvreten door de macht en het geld. Eckart's Notes is puur leesgenot."
Jort Kelder, Quote

"Ik heb ervan genoten: wat een wijs (en geestig) boek."
Aad Jacobs, oud-bestuursvoorzitter ING

"Typisch Wintzen, serieuze grappen, blote meiden en olifanten, maar al lezend begrijpt een ieder hoe succes op zijn weg kwam. Zijn boek is precies zoals de andere dingen die hij doet: goud goed."
Roel Pieper

"Het is het heel jammer dat zijn boek nog niet bestond toen ik mijn bedrijf oprichtte."
Harry de Winter, oprichter IDTV

"Wat een ongelooflijk, leuk, inspirerend, grappig, enthousiast, nuchter, to the point, rijk, geestig, leerzaam boek. Echt lachen en leerzaam!"
Bas Verhart, oprichter Media Republic

"Ik ben halverwege je boek en vind het helemaal geweldig! Ik denk dat ik het morgenochtend net even voor 6.00 uur uit heb, want ik ga het niet meer wegleggen. Heel leuk geschreven en superactueel, leerzaam en vaak herkenbaar. Kortom, Top! Mijn complimenten!"
Arko van Brakel, oprichter EuroNet

"Een boek, boordevol met gouden tips voor ondernemers, dat je ook nog met veel plezier van kaft tot kaft uitleest."
Harry Starren, directeur De Baak

Voorproefje

Alvast een voorproefje, proefritje, voorhapje, sneak preview, gratis en voor niets, in één pdf, de hoofdstukken: Caesar, personeelswerving en de klant. (PDF, 4 MB)

Bestellen

Wil je Eckart's Notes bestellen? Dat kan. Ga naar managementboek.nl waar je het boek voor EUR 29.50 kunt bestellen. Zij sturen het dan toe op hun standaard voorwaarden.

Meer lezen van Eckart's hand

Het Hoofd Sprak

Tijdens de BSO/Origin-tijd schreef Eckart zo'n 400 columns voor het huisblad ‘BeSOgnes'. Een bloemlezing daaruit werd in 1996 gebundeld en gepubliceerd onder de naam ‘Het Hoofd Sprak'. Deze boeken zijn helaas uitverkocht. In de toekomst zul je het boek hier kunnen downloaden.

Briefwisseling van Betweters

Verder heeft Eckart lang geleden nog een briefwisseling gevoerd met Lisette Schuitemaker, waarin zij discussiëren over zijn wereldveranderende ideeën inzake milieu en BOW (Belasting Onttrokken Waarde). Het was de bedoeling om die brieven later in boekvorm te publiceren. Daar is het nooit van gekomen, maar je kunt de brieven wel hier bekijken: download de briefwisseling. (PDF, 210 KB)

Inspiratiebronnen

Eckart is in zijn managementcarrière naar eigen zeggen nooit gehinderd geweest door enige academische kennis op dat gebied, maar hij heeft zich wel altijd laten inspireren door de realiteit van het echte leven en door een paar boeken die hem altijd zijn bijgebleven. De volgende vier vond hij echte aanraders, Als ze niet meer te koop zijn, zoek ze dan tweedehands.

Parkinson's Law

van Cyril Northcote Parkinson

Een fantastisch geestig en wijs boek, een halve eeuw geleden geschreven, maar nog steeds superactueel. Parkinson legt uit hoe de overhead van een bedrijf altijd autonoom blijft groeien, ongeacht de groei of de krimp van de bedrijfsactiviteiten. Hij legt uit waar deze wetmatigheid vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Hilarisch en nog steeds waar. Probeer een oorspronkelijk exemplaar te pakken te krijgen en niet het later verschenen ‘Parkinsons law, revisited'.

Up the Organization

van Robert Townsend

Dit boek werd geschreven door de man die als baas van AVIS rent a car zijn bedrijf op de markt zette onder het adagium "we try harder". Ook hij beschrijft zijn managementfilosofie in korte puntige hoofdstukken, een oase in de corporate-denkende wereld van grote jongens.

Kaas

van Willem Elsschot

Dit werkje mag niet ontbreken op het nachtkastje van een beginnende ondernemer. Het beschrijft de worsteling van de enthousiaste beginneling Frans Laarmans die een business in kaas begint en het groots aanpakt. Helaas is hij nogal naïef in marketing en sales en blijft hij met zijn enorme - oh zo gunstig verkregen - voorraad zitten. Een humorvol meesterwerk met interessante eyeopeners voor iedere ondernemer.

Are Your Lights On?: How to Figure Out What the Problem Really Is

van Donald C. Gause en Gerald M. Weinberg

Iedereen, ook jij komt in je leven problemen tegen, waarbij je geen idee hebt waar je moet beginnen en wie je erbij moet betrekken. "Are your lights on?" is een zeer helder en humoristisch geschreven boek met simpele voorbeelden over systeemdenken: wat is het probleem, wiens probleem is het en waar moet je beginnen om het op te lossen? Koop het, lees het en zie hoe snel je probleem wegsmelt.